4734 sayılı Kanun’un 38’inci maddesi uyarınca Kamu İhale Kurumunun aşırı düşük tekliflerin tespiti, değerlendirilmesi ve ekonomik açıdan en avantajlı teklifin belirlenmesi amacıyla sınır değerler ve sorgulama kriterleri belirleme yetkisi bulunmaktadır. Bu kapsamda Kurum tarafından yapım işleri ihalelerinde uygulanacak olan sınır değerin belirlenmesine ilişkin esaslar Kamu İhale Genel Tebliği’nin 45’inci maddesinde düzenlenmiş olup, Kamu İhale Genel Tebliği’nin 45.1.1’inci ve 45.1.1.5’inci maddelerinde 25.01.2017 tarihinde yapılan değişiklik ile sınır değer hesaplama yöntemi revize edilmiştir. Bu maddeye göre sınır değer hesaplamalarında 4734 sayılı Kanun’un 36’ncı maddesi uyarınca teklif mektubu ve geçici teminatlarının usulüne uygun olduğu ilk oturumda tespit edilen isteklilerin tekliflerinin sınır değer hesabında esas alınması gerektiği, anılan Tebliğ’in 45.1.1.5’inci maddesine göre sınır değer hesaplamalarında ilk oturumda veya sonraki oturumlarda eksik belge sunulması, yeterlik kriterlerinin karşılanmaması veya birim fiyat teklif cetvelinde aritmetik hata bulunması gibi sebeplerle teklifinin uygun olmadığı tespit edilen isteklilerin tekliflerinin de sınır değer hesaplamasında dikkate alınacağı anlaşılmaktadır.
4734 sayılı Kanun’un 36’ncı maddesine göre yapılan ilk oturumda isteklilerin belgelerinin eksik olup olmadığı ve teklif mektubu ile geçici teminatlarının usulüne uygun olup olmadığı hususunun kontrol edileceği, belgeleri eksik veya teklif mektubu ile geçici teminatı usulüne uygun olmayan isteklilerin tutanakla tespit edileceği, anılan Kanun’un 37’nci maddesine göre yapılan ikinci oturumda ise öncelikle ilk oturumda belgelerin eksik olduğu veya teklif mektubu ile geçici teminatının usulüne uygun olmadığı tespit edilen isteklilerin tekliflerinin değerlendirme dışı bırakılmasına karar verileceği ve isteklilerin ihale konusu işi yapabilme kapasitelerini belirleyen yeterlik kriterlerine ve tekliflerin ihale dokümanında belirtilen şartlara uygun olup olmadığı hususları ile birim fiyat teklif cetvellerinde aritmetik hata bulunup bulunmadığı hususunun inceleneceği anlaşılmaktadır.
4734 sayılı Kanun’un 36’ncı maddesine göre teklif mektubunun usulüne uygunluğu belirlenirken teklif mektuplarının yazılı ve imzalı olup olmadığı, ihale dokümanının tamamen okunup kabul edilip edilmediği, teklif edilen bedelin rakam ve yazı ile birbirine uygunluğu, üzerinde kazıntı, silinti, düzeltme bulunup bulunmadığı, ad, soyad veya ticaret unvanı yazılmak suretiyle yetkili kişilerce imzalanıp imzalanmadığı, ayrıca teklif mektubu standart formuna uygun olup olmadığı hususları incelenmektedir. Ayrıca, birim fiyat teklif mektubu eki cetvelindeki miktara ilişkin inceleme ise ikinci oturumda yapılmaktadır.
Bu çerçevede yapılan incelemede, Al-Ga İnşaat Taahhüt Sanayi ve Ticaret A.Ş. – Okçuoğlu İnşaat Mühendislik Müşavirlik Sanayi ve Ticaret A.Ş. İş Ortaklığı tarafından sunulan karma teklif mektubunun 4734 sayılı Kanun’un 36’ncı maddesine, Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 54’üncü maddesine ve idarece hazırlanan karma teklif mektubu standart formuna uygun olduğu görülmüştür.
Diğer taraftan, birim fiyat teklif cetvelindeki itirazen şikâyet başvurusunda bahsi geçen söz konusu iş kalemlerinin miktarlarının hatalı olduğu tespitinin anılan Kanun’un 37’nci maddesi gereğince ikinci oturumun konusu olduğu, sınır değer hesabına katılacak isteklilerin belirlenmesinde dikkate alınmayacağı anlaşıldığından bu tespitin ilk oturumda yapılmamasında kamu ihale mevzuatına aykırılık bulunmadığı sonucuna varılmıştır.
Netice itibarıyla, Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 54’üncü maddesinde belirtilen hususlar çerçevesinde yapılan incelemeye göre Al-Ga İnşaat Taahhüt Sanayi ve Ticaret A.Ş. – Okçuoğlu İnşaat Mühendislik Müşavirlik Sanayi ve Ticaret A.Ş. İş Ortaklığının karma teklif mektubunun usulüne uygun olduğu anlaşıldığından, idarece anılan isteklinin teklifinin sınır değer hesabına dâhil edilmesi işleminin yerinde olduğu ve sınır değer hesaplamasının mevzuata uygun olduğu, teklifi sınır değerin altında kalan başvuru sahibi istekliden aşırı düşük teklif açıklaması istenmesinin yerinde olduğu sonucuna ulaşılmıştır.