Aşağıya alınan Sayıştay Mali denetim Raporunda araçlardan bir kısmının teknik şartnamede yer alan özellikleri taşımaması, bazı araçlar için kasko değerinin %2’sinin üzerinde olan fiyat tekliflerinin kabul edilerek ihalenin sonuçlandırılması, araçların bir kısmının kanunen öngörülmeyen makamlara tahsis edilmesi sorgulanmıştır.
…Belediyesi tarafından gerçekleştirilen taşıt kiralama ihalesinin incelenmesi neticesinde; ihale kapsamında yabancı menşeli, 1600 cc motor hacminin üzerinde araçlar kiralandığı, alınan araçlardan bir kısmının teknik şartnamede yer alan özellikleri taşımadığı, bazı araçlar için kasko değerinin %2’sinin üzerinde olan fiyat tekliflerinin kabul edilerek ihalenin sonuçlandırıldığı, araçların bir kısmının kanunen öngörülmeyen makamlara tahsis edildiği görülmüştür.
…Belediyesi tarafından 08.10.2014 tarihinde taşıt kiralama ihalesi yapıldığı ve yüklenici ile 14.11.2014 tarihinde sözleşme imzalandığı görülmüştür. Söz konusu ihale ve uygulamada yapılan hatalar aşağıda maddeler halinde anlatılacaktır.
İhale dokümanında binek araçlardan 7 tanesinin motor gücünün 140 BG olması gerektiği belirtilmiştir. İdareye teslim edilen araç listesi ve ruhsat fotokopilerinin incelenmesi neticesinde; yüklenici tarafından teslim edilen araçlardan Opel marka, İnsignia tipi araçların söz konusu şartı taşımamasına rağmen idarece kabul edildiği görülmüştür. Mezkûr araçlara ait ruhsatlarda araçların motor gücü 96 kw (yaklaşık 128 BG) olarak belirtilmiş olmasına rağmen, idarece araçlar kabul edilip hizmete alınmış, bu suretle ihale dokümanına ve mevzuata aykırı işlem tesis edilmiş, teknik şartnameye uymayan araçlar için yükleniciye herhangi bir ceza kesilmemiştir.
Kamu idaresi cevabı
2014 yılı hesaplarının denetimi sonucunda Sayıştay Denetçisince hazırlanan ilgi sorgu kâğıdının 8-b. maddesinde; Belediyemize teslim edilen araçların teknik şartnameye uygun olmaması nedeniyle yükleniciye herhangi bir ceza tespit edilmiştir.
Belediyemiz tarafından Beygir gücü eksik araçlar için yükleniciye ceza kesilmiştir. Ceza kesintisine mahsup fişi ektedir.
Sonuç olarak
Kamu idaresi cevabında, kuruma teslim edilen ve teknik şartnameye uygun olmayan araçlar için cezai işlem uygulandığı belirtilmiş, ancak araçların değiştirildiği hakkında herhangi bir bilgiye yer verilmemiştir. Kurum tarafından yapılan kesintiler incelendiğinde teslim alınan ve teknik şartnameye uymayan araçlardan sadece bir tanesi için bir kerelik kesinti yapıldığı görülmüştür. Hâlbuki teknik şartnameye uymayan 7 araç bulunmaktadır ve bu araçlar değiştirilmediği için aynı aykırılık her gün işlenmektedir. Taraflar arasında imzalanan sözleşmenin “Cezalar ve Sözleşmenin Feshi” başlıklı 16’ncı maddesinde işin sözleşme ve diğer dokümanlara uygun gerçekleştirilmemesi halinde her bir aykırılık için ceza kesileceği hüküm altına alınmıştır. Ayrıca esas olan aykırılığın giderilmesi ve ihale konusu işin dokümana uygun şekilde gerçekleştirilmesinin sağlanmasıdır. Bu sağlanamıyorsa sözleşmenin 16.3’üncü maddesine göre sözleşmenin feshedilmesi gerekmektedir. Bir kereliğine sadece bir araca ceza kesip, aynı araçlarla işin devam ettirilmesi hem taraflar arasındaki sözleşmeye hem de ihale mevzuatına aykırıdır.