İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, Teknik Şartname’nin “C1. Jel Santrifügasyon Yöntemi İle Çalışan Kitlerin Özellikleri ve Listesi” başlıklı bölümünde “1.Kartların miyatları en az 6 ay olmalıdır.
2.Kartlar, son kullanma tarihinden bir ay öncesinden firmaya haber verilmek kaydıyla miktarı ne olursa olsun firma tarafından uzun miatlılarla değiştirilmelidir. Kart teslimatı; hastanenin belirlediği bir teslimat programı çerçevesinde, belli periyotlarla ve ihtiyaç duyulan miktarlarda yapılacaktır.”şeklindeki düzenlemelere göre, kartların miatlarının en az 6 ay olmasının istendiği, hastanenin belirlediği bir teslimat programı çerçevesinde belli periyotlarla ihtiyaç duyulan miktarlarda kart teslimatının yapılacağı, dolayısıyla teslimatların aylık ve her seferinde 6 ay miatlı olarak peyder peyder yapılacağı, bu durumda idare tarafından tüketim miktarları dikkate alınmadan tüketim miktarından fazla sipariş verileceği, bu şekilde depoda mal birikiminin olacağı, miadı dolmuş mal birikiminin idarenin sorumluluğunda olan stok yönetimini hatalı yapmasından kaynaklandığı, kitlerin tüketim miktarını takip etme ve sipariş verilmesinin hastane idaresinin sorumluluğunda olduğu, yüklenicinin bu hususta herhangi bir dahilinin bulunmadığı, dolayısıyla kullanım hızlarına göre zamanında tüketilmeyen kitlerin bir ay öncesinden haber verilerek yükleniciye yenileri ile değiştirilmesini sağlayan Teknik Şartname maddesinin yüklenicinin haksız zararına neden olacağı iddialarına yer verilmiştir.
Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.
Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Kit alımı ile birlikte kit karşılığı geçici olarak cihaz temini ihaleleri” başlıklı 60’ıncı maddesinde “60.1. Kit alımı ile birlikte kit karşılığı geçici olarak cihaz temini ihalesi kitlerin teslim programına uygun olarak idareye teslim edilmesi ile bu kitlerin tahlil edildiği cihazların sözleşmede belirtilen süre boyunca idarenin laboratuvarında kurulu bulundurulması ve yüklenicinin sözleşmede öngörülen diğer yükümlülükleri yerine getirmesi olarak tanımlanabilir.
60.2. Kit alımı ile birlikte kit karşılığı geçici olarak cihaz temini incelendiğinde; kitlerin, ihale dokümanında belirtilen teslim sürelerine uygun olarak idareye teslim edilmelerine karşın kitlerin tahlil edildiği cihazların kitlerin tamamı kullanılıncaya kadar idarede kaldığı, ihale dokümanlarında cihazların idarede çalıştırılacağı süreye ilişkin açık bir düzenleme yapılmadığı “cihazlar, kitlerin bitimine kadar idarede çalışır halde hazır bulundurulacaktır” gibi ifadelere yer verildiği görülmektedir. Bu düzenlemeler ise hukuki sorunlar ortaya çıkarmakta; cihazların idarede kullanılacağı sürenin belirsizliği isteklilerce kit fiyatlarına yansıtılmaktadır. Kamu kaynaklarının verimli kullanılması ve hukuki sorunların yaşanmaması için ihale dokümanında kit ve kitlerin tahlil edileceği cihazın teknik özelliklerinin, teslim sürelerinin, cihazların kurulumu ile cihazların idarece kullanılacağı süreye ve yüklenicinin diğer yükümlülüklerine ilişkin açık bir düzenleme yapılması gerekmektedir.
60.3. Farklı kitlerden oluşan mal alım ihalelerinde toplam test sayısı belirtilerek teklif alınması ve fiyatları farklı olan kitlerin sayısının yıl içerisinde değiştirilerek toplam test sayısında alımın sonuçlandırılması gibi uygulamalar yapılmaktadır. İdarelerce ihale dokümanında toplam test sayısının yanı sıra her bir kitin test sayısının gösterilmesi, kitlerin test sayısı belirlenirken 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununun 24 üncü maddesinin göz önünde bulundurulması gerekmektedir.” açıklamaları yer almaktadır.
İdari Şarname’nin “İhale konusu alıma ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde “2.1. İhale konusu malın;
a) Adı: KAN MERKEZLERİNDE KULLANILACAK OLAN İMMÜNO-HEMATOLOJİK ANALİZ KİTLERİ (KARTLARI) VE BİRLİKTE KİT KARŞILIĞI CİHAZ TEMİNİ
b) Varsa kodu:
c) Miktarı ve türü:
1 KISIM (13 kalem) KİT KARŞILIĞI CİHAZ TEMİNİ
Ayrıntılı bilgi idari şartnamenin ekinde yer almaktadır.
ç) Teslim edileceği yerler:
Antalya İl Sağlık Müdürlüğü’ne bağlı sağlık tesisleri ve bu tesislere bağlı ek hizmet binaları” düzenlemesi,
“Kısmi teklif verilmesi” başlıklı 19’uncu maddesinde “19.1. Bu ihalede işin tamamı için teklif verilecektir.
19.2.1. Bu madde boş bırakılmıştır.” düzenlemesi,
Teknik Şartname’de “C. ALIMI YAPILACAK HASTANELER İÇİN TEKNİK ŞARTNAME:
C1. JEL SANTRİFÜGASYON YÖNTEMİ İLE ÇALIŞAN KİTLERİN ÖZELLİKLERİ VE LİSTESİ:
…
3- Her bir kart, içinde jel bulunan mikrotüplerden oluşmalı ve testlerin isimleri kartların üzerinde yazılı olmalıdır. Ayrıca testlerde kullanılacak antikorlar üretim aşamasında kuyulara emdirilmiş olmalıdır. Kartların stabilite ve yapısal formasyonu pozisyon değişikliklerinden olumsuz etkilenmemelidir. İhale sonrası kartların, prospektüslerinde belirtilen koşullarda teslimatından ve saklanmasından firma sorumludur ve bunun için gerekli koşullar firma tarafından sağlanacaktır.
1.Teklif edilen kartların içeriklerinde en az şu parametrelere ait mikrotüpler bulunmalıdır;
…
3.Kartların miatları en az 6 ay olmalıdır.
4.Kartlar, son kullanma tarihinden bir ay öncesinden firmaya haber verilmek kaydıyla miktarı ne olursa olsun firma tarafından uzun miatlılarla değiştirilmelidir. Kart teslimatı; hastanenin belirlediği bir teslimat programı çerçevesinde, belli periyotlarla ve ihtiyaç duyulan miktarlarda yapılacaktır.”düzenlemeleri,
Sözleşme Tasarısı’nın “Sözleşme bedeline dahil giderler” başlıklı 7’nci maddesinde “7.1. Sözleşme bedeline dahil olan vergi, resim ve harçlar
7.1.1. Taahhüdün yerine getirilmesine ilişkin İsteklilerin sözleşmenin uygulanması sırasında ilgili mevzuat gereğince ödeyeceği her türlü vergi (KDV hariç), resim, harç ve benzeri giderler sözleşme bedeline dahildir.
7.1.2. İlgili mevzuatı uyarınca hesaplanacak Katma Değer Vergisi sözleşme bedeline dahil olmayıp İdare tarafından yükleniciye ödenecektir.
7.2. Sözleşme bedeline dahil olan diğer giderler
7.2.1. Taahhüdün yerine getirilmesine ilişkin Ulaşım, nakliye, montaj, demontaj, demonstrasyon,sözleşme süresindeki her türlü bakım onarım ,kalibrasyon işlemleri ve her türlü sigorta giderleri ile teknik şartnamede belirtilen işin ifasına ilişkin yerine getirilmesi gereken hususlar teklif fiyata dahildir. sözleşme bedeline dahildir.” düzenlemesi,
“Sözleşmenin süresi” başlıklı 9’uncu maddesinde “9.1. Sözleşmenin süresi, ise başlama tarihinden itibaren 18aydır.” düzenlemesi,
“Malın/İşin teslim alma şekil ve şartları ile teslim programı” başlıklı 10’uncu maddesinde “10.1. Malın teslim edilme/işin yapılma yeri veya yerleri
10.1.1. Antalya İl Sağlık Müdürlüğü’ne bağlı sağlık tesisleri ve bu tesislere bağlı ek hizmet binaları Antalya İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı sağlık tesisleri ve bu tesislere bağlı ek hizmet binaları (Cihazların teslim yerinde belirtilen kurumlarca idarenin belirlediği yere montaj ve demontaj işlemleri yapılacaktır.)
10.2. İşe başlama tarihi
10.2.1. Sözleşmeye müteakip hemen başlar.
10.3. Teslim programı ve teslim tarihleri
10.3.1. Cihazların çalışır vaziyette teslimi teknik şartnamede belirtilen hususlar gözönünde bulundurularak yapılacaktır. Süre belirtilmeyen durumlarda 30 (Otuz) gün içerisinde cihazlar çalışır vaziyette teslim edilecektir. Mal teslimi birer aylık ihtiyaca göre belirlenecek, belirlenen ihtiyaçlar sözleşme süresi boyunca her ay çalışılacak test sayıları emanet olarak teslim edilecektir. Her parti siparişe müteakip 15 (onbeş) gün içinde teslim edilecektir.
10.4. Teslim programında değişiklik
10.4.1. Yüklenici, İdarece onaylanmış teslim programına uymak zorundadır. Ancak zorunlu hallerde İdarenin uygun görüşü ile teslim programında değişiklik yapılabilir. İdarece onaylanan bir süre uzatımı bulunduğu takdirde, yüklenici bu hususun kendisine tebliği tarihinden başlamak üzere beş iş günü içinde yeni duruma göre bir teslim programı düzenlemek zorundadır.” düzenlemesi,
“Ödeme yeri ve şartları” başlıklı 12’nci maddesinde “12.1. Ödeme yeri
12.1.1. İdare tarafından sözleşmeye ilişkin ödemeler Antalya İl Sağlık Müdürlüğü Muhasebe Birimi veya Defterdarlık Muhasebe Müdürlüğü ‘de yapılacaktır. Yüklenici tarafından alım konusu malın, sözleşme ve ihale dokümanına uygun şekilde teslim edilmesi koşuluyla ödemelere ilişkin hususlar ve ödeme zamanı aşağıda düzenlenmiştir.
12.2. Ödeme koşulları ve zamanı
12.2.1. (Değişik:29/11/2016-29903 R.G./13 md.)Ödemeye esas para birimi Türk Lirası’dır.
12.2.2. İdare, Muayene ve Kabul Komisyonunca kabul raporu düzenlenmesinden itibaren Yüklenicinin yazılı talebi üzerine en geç 150 gün içinde Yükleniciye veya vekiline ödemeyi yapacaktır.
12.2.3. Teslim programına göre emanet teslim edilen testlerin fiziki muayenesi yapıldıktan sonra laboratuvarda muayenesi tamamlandıktan sonra çalışılan ve doğruluğu onaylanan test sayılarının tesislerin bilgi işlem ve laboratuvar verileri esas alınarak kesilecek fatura bedelleri 150 (Yüzelli) gün içerisinde ödenecektir.” düzenlemesi yer almaktadır.
Kit karşılığı geçici cihaz temini ihaleleri, kitlerin teslim programına uygun olarak idareye teslim edilmesi ile bu kitlerin tahlil edildiği cihazların sözleşmede belirtilen süre boyunca idarenin laboratuvarında kurulu bulundurulması ve yüklenicinin sözleşmede öngörülen diğer yükümlülükleri yerine getirmesi olarak tanımlanabilmektedir.
Yukarıda aktarılan düzenlemelerden, sözleşmenin imzalanmasına müteakip cihazların çalışır vaziyette teslimi teknik şartnamede belirtilen hususlar gözönünde bulundurularak yapılacağı, süre belirtilmeyen durumlarda 30 (Otuz) gün içerisinde cihazların çalışır vaziyette teslim edileceği, mal tesliminin birer aylık ihtiyaca göre belirleneceği, belirlenen ihtiyaçlar sözleşme süresi boyunca her ay çalışılacak test sayıları emanet olarak teslim edileceği, her parti siparişe müteakip 15 (onbeş) gün içinde teslim edileceği, jel santrifügasyon yöntemi ile çalışan kitlere ilişkin olarak kartların miatların en az 6 ay olması gerektiği, kartların, son kullanma tarihinden bir ay öncesinden yükleniciye haber verilmek kaydıyla miktarı ne olursa olsun yüklenici tarafından uzun miatlılarla değiştirilmesi gerektiği, kart teslimatı; hastanenin belirlediği bir teslimat programı çerçevesinde, belli periyotlarla ve ihtiyaç duyulan miktarlarda yapılacağı şeklinde düzenlemelere yer verildiği görülmüştür.
Yapılan incelemede, ihale kapsamında birim fiyat teklif cetvelinde alınacak toplam puana yer verildiği, kart teslimatının hastanenin belirlediği bir teslimat programı çerçevesinde belli periyotlarla ve ihtiyaç duyulan miktarlarda yapılacağı, diğer bir ifade ile idare tarafından yükleniciden istenildiği zaman istenildiği kadar kart talep edilebileceği anlaşılmıştır.
Kullanım hızlarına göre zamanında tüketilmeyen kartların bir ay öncesinden haber verilerek yükleniciden yenileri ile değiştirtilmesinin istenmesine yönelik düzenlemenin istekliler açısından belirsiz olduğu, yükleniciden kaynaklanmayan yanlış stok yönetimi gibi uygulamalar nedeniyle sözleşmenin ifasında yükleniciye ayrıca sorumluluklar yüklenebileceği, diğer bir ifade ile istekliler tarafından teklif edilen miktarda kartın daha fazlasının kendisinden kaynaklanmayan nedenlerle idareye teslim edilmesi sonucunu doğurabileceği, söz konusu düzenlemenin yüklenici aleyhine yorumlanabilecek belirsiz ve sınırsız olduğu, ihalelerde isteklilerin sağlıklı teklif oluşturabilmelerini sağlayacak öngörülebilir düzenlemelere yer verilmesi gerektiği, idare tarafından bu belirsizliğe ilişkin hastanenin ortalama kart tüketimi vs. gibi herhangi bir düzenleme yapılmadığı gibi şikâyet başvurusu üzerine alınan kararda da herhangi bir ortalama tüketim vs. gibi açıklayıcı bir bilgi verilmediği bir arada değerlendirildiğinde Teknik Şartname’nin C.1.3.4’üncü maddesinin isteklilerin sağlıklı teklif oluşturabilmelerini engelleyebilecek ve sözleşmenin ifasında isteklileri haksız zarara uğratabilecek nitelikte olduğu anlaşılmış olup, başvuru sahibinin iddiasının yerinde olduğu sonucuna varılmıştır.
Sonuç olarak, yukarıda mevzuata aykırılıkları belirtilen işlemlerin düzeltici işlemle giderilemeyecek nitelikte işlemler olduğu tespit edildiğinden, ihalenin iptali gerekmektedir.
Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,
Anılan Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (a) bendi gereğince ihalenin iptaline,
Oybirliği ile karar verildi.