BAŞVURU SAHİBİ:
Pet-Gaz Petrol Doğalgaz Enerji Sıhhi ve Isı Tesisatı İnşaat Nakliyat Taahhüt İthalat İhracat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi,
İHALEYİ YAPAN İDARE:
Ordu Büyükşehir Belediye Başkanlığı Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığı,
BAŞVURUYA KONU İHALE:
2019/185640 İhale Kayıt Numaralı “Obb 2019-2 Asfalt Bitümü Alımı” İhalesi
KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:
Ordu Büyükşehir Belediye Başkanlığı Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığı tarafından 31.05.2019 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “Obb 2019-2 Asfalt Bitümü Alımı” ihalesine ilişkin olarak Pet-Gaz Petrol Doğalgaz Enerji Sıhhi ve Isı Tesisatı İnşaat Nakliyat Taahhüt İthalat İhracat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketinin 10.06.2019 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 18.06.2019 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 27.06.2019 tarih ve 26036 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 25.06.2019 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.
Başvuruya ilişkin olarak 2019/650 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.
KARAR:
Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.
İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle,
1) Her iki kısma ilişkin yaklaşık maliyetin eksik hesaplandığı ve ihalenin iptalinin gerektiği,
2) İhalede kendilerinden düşük teklif sunan diğer sekiz isteklinin tekliflerin değerlendirme dışı bırakılması gerektiği, şöyle ki;
- Teklif zarflarının kapatılan yerinde bulunan kaşe üzerindeki imzaların şirket yetkililerine ait olmadığı,
- Ticaret Sicil Gazetelerinde şirket ortaklarının T.C. kimlik numaralarının bulunmadığı,
- Teklif mektubundaki bedelin rakam ve yazı olarak birbiriyle uyumlu olmadığı, teklif cetvellerinde aritmetik hata bulunduğu,
- Geçici teminat mektuplarında yer alan firma unvanları ile imza sirkülerindekilerinin birbirinden farklı olduğu, mektupların geçerlilik sürelerinin uygun olmadığı,
- İmza sirkülerindeki noter onayının İdari Şartname düzenlemelerine uygun olmadığı,
- İş ortaklığı olarak teklif sunan Ak Pet. Ürünleri ve Nak. Tic. Ltd. Şti-Akd Yol Yapı İnş. Pet. Tic. Ltd. Şti. tarafından sunulan ortak girişim beyannamesinin yetkili kişilerce imzalanmadığı, beyannamenin ihale dokümanındaki standart forma uygun olmadığı,
3) İhalenin her iki kısmında da üçer tane eşit teklif bulunduğu, bunlara ilişkin hangi kriter esas alınarak sıralama yapıldığının komisyon kararında belirtilmediği, bu sebeple haklarının zarara uğradığı,
4) İsteklilerin ihale tarihi itibariyle vergi borçlarının olmaması gerektiği, mevzuatta belirtilen sınırın üzerinde borcu olanların geçici teminatlarının gelir kaydedilerek tekliflerinin değerlendirme dışı bırakılması gerektiği iddialarına yer verilmiştir.
Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.
1) Başvuru sahibinin 1’inci iddiasına ilişkin olarak:
4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun dokuzuncu maddesinde, idarelerce ihale öncesinde her türlü fiyat araştırmasının yapılarak yaklaşık maliyetin belirleneceği ve dayanaklarıyla birlikte bir hesap cetvelinde gösterileceği hüküm altına alınmış,
Mal Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin yedinci ve sekizinci maddelerinde de yaklaşık maliyetin hesaplanmasına ilişkin olarak “7. İdare tarafından, ihale onay belgesi düzenlenmeden önce, bu Yönetmelikte belirlenen esas ve usullere göre ihale konusu malın KDV hariç olmak üzere yaklaşık maliyeti hesaplanır ve dayanaklarıyla birlikte bir hesap cetvelinde gösterilir.
Ön ilan yayımlanmadan önce tahmini alım miktarı esas alınarak hesaplanan yaklaşık maliyet, ihale veya ön yeterlik ilanı öncesi alım miktarı ve diğer hususlar göz önünde bulundurularak yeniden hesaplanabilir.
İhale konusu alımın bir kısmına teklif verilmesinin mümkün olduğu hallerde, yaklaşık maliyet her bir kısım için ayrı ayrı olmak üzere işin tamamı dikkate alınarak hesaplanır.
Özel imalat süreci gerektiren mal alımı ihalelerinde; işçilik, malzeme ve alımla ilgili diğer hususlar dikkate alınarak yaklaşık maliyet hesaplanır. İdare tarafından ihale konusu malın üretimi için yükleniciye verilecek malzeme ve ekipmanlar yaklaşık maliyetin hesaplanmasında dikkate alınmaz.
…
İhale komisyonu, yaklaşık maliyetin ihale tarihine kadar geçen sürede değişikliğe uğradığını belirlemesi durumunda; değişikliğin gerekçelerini belirtmek suretiyle güncellediği yaklaşık maliyeti dikkate alır.
8. İdare yaklaşık maliyetin hesaplanmasında; alım konusu malın niteliğini, miktarını, teslim süresini, nakliyesini, sigortasını ve diğer özel şartlarını belirterek KDV hariç fiyat bildirilmesini ister. Ancak, idare, gerçek piyasa fiyatlarını yansıtmayan ve yaklaşık maliyetin hesaplanmasında hatalara sebep olabilecek fiyat bildirimlerini ve proforma faturaları değerlendirmeye almaz.
Yaklaşık maliyetin hesaplanmasında kullanılan her tür bilgi ve belgeye hesap cetveli ekinde yer verilir. Değerlendirmeye alınmayan fiyat bildirimleri ile proforma faturaların değerlendirmeye alınmama gerekçeleri de hesap cetvelinde belirtilir.
İdare, alımın niteliğini ve piyasa koşullarını göz önünde bulundurmak suretiyle, aşağıdaki (a), (b), (c), (ç) ve (d) bentleri çerçevesinde elde ettiği fiyatların birini, birkaçını veya tamamını kullanmak suretiyle yaklaşık maliyeti hesaplar:
a) İdare, alım konusu malın özelliğine göre kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarından fiyat isteyerek yaklaşık maliyeti hesaplayabilir.
b) İdare, piyasada alım konusu malı üreten veya pazarlayan gerçek veya tüzel kişilerden de fiyat bildirimi veya proforma fatura isteyerek yaklaşık maliyeti hesaplayabilir.
c) İdare, alım konusu mala ilişkin olarak Bütçe Uygulama Talimatlarında ve/veya Sağlık Uygulama Tebliğlerinde yer alan fiyatları kullanarak yaklaşık maliyeti hesaplayabilir. Bu fiyatlarda KDV veya farklı nitelikte giderler bulunması durumunda bu giderler fiyatlardan indirilerek yaklaşık maliyet hesaplanır.
ç) (Değişik: 07/06/2014-29023 R.G./3.md.) İdare, alım konusu mal ile ilgili daha önceki dönemlerde alım yapmış ise bu alımlarda ortaya çıkan sözleşme bedelleri, endeks veya Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayımlanan ilgili endekslerden uygun olanı kullanmak suretiyle güncelleyerek yaklaşık maliyeti hesaplayabilir. Döviz ile yapılmış olan alımlarda ise Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası döviz alış kuru veya çapraz kur üzerinden fiyatlar güncellenerek yaklaşık maliyet hesaplanabilir.
d) İdare, kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının internet sayfalarında yayımlanan fiyatları kullanarak yaklaşık maliyeti hesaplayabilir.” hükümlerine yer verilmiştir.
Yapılan incelemede, idarece ihale tarihi öncesinde yaklaşık maliyetin tespitine ilişkin olarak “gizli” şerhi konulmuş bir dosya hazırlandığı, dosyada Tüpraş internet sayfasından alınmış fiyatlara, bunlara dayanan ve malzeme, işçilik ve nakliye bedelleri içeren fiyat analizlerine yer verildiği görülmüş, işlemde yukarıda yazılı mevzuat düzenlemelerine aykırı bir durum tespit edilmemiştir. Buna ek olarak, ihale konusu malın fiyatının günlük olarak değişiklik gösterdiği, idarenin her değişiklik durumunda yaklaşık maliyeti güncellemek gibi bir külfet altında bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
|