BAŞVURU SAHİBİ:
Mersin İmaj Özel Güvenlik Eğitim ve Koruma Hizmetleri Sanayi Ticaret Limited Şirketi,
İHALEYİ YAPAN İDARE:
Mersin Sulama Birliği,
BAŞVURUYA KONU İHALE:
2019/576703 İhale Kayıt Numaralı “2020 Yılı Özel Güvenlik Görevlisi Hizmet Alımı İşi” İhalesi
KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:
Mersin Sulama Birliği tarafından 04.12.2019 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “2020 Yılı Özel Güvenlik Görevlisi Hizmet Alımı İşi” ihalesine ilişkin olarak Mersin İmaj Özel Güvenlik Eğitim ve Koruma Hizmetleri Sanayi Ticaret Limited Şirketinin 10.12.2019 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 13.12.2019 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 20.12.2019 tarih ve 55600 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 20.12.2019 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.
Başvuruya ilişkin olarak 2019/1654 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.
KARAR:
Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.
İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, ihale üzerinde bırakılan istekli Bordo Savunma ve Güvenlik Hiz. San. Tic. Ltd. Şti.nin iş deneyimini tevsiken sunduğu sözleşme ve faturaların tutarlarının birbirini karşılamadığı, iş deneyim tutarının yeterli olmadığı, asgari ücret üzerinden 3 tane güvenlik personeli çalıştırılan sözleşme için işyeri bildirgesinin sunulmadığı, dolayısıyla, bu işte çalıştırılan personellerin şirketin merkezinde mi gösterdiğinin soruşturulması gerektiği,
Ayrıca SGK tahakkuk fişlerinde belirtilen prim tutarları ile işveren paylarının toplamının kesilen fatura ve sözleşme bedelleri ile uyumlu olmadığının, sözleşme konusu işle ilgili yüklenicinin kestiği fatura tutarları ile sözleşmedeki birim fiyatların tutarlı olup olmadığının, sunulan sözleşmenin EKAP üzerinden teyidi yapılamadığına göre, idarenin sözleşmenin ve işte çalışan personelin teyidini ilgili kurum veya kuruluştan yapıp yapmadığının ve sözleşmeye ait karar pulu ve damga vergisi bedellerinin yatırılıp yatırılmadığının da soruşturulmasının gerektiği,
Diğer taraftan, anılan isteklinin hangi kurum/kuruluşa iş yaptığının kendilerince bilindiği, bu çerçevede 3 personel ile gerçekleştirilen Mersin Su Hastanesinin güvenlik hizmetine ilişkin, iş bitirme belgesinin tek sözleşmeye dayalı olup olmadığının, dilekçe ile ilgili yerden talep edilip edilmediğinin, iş deneyim belgesinin hesaplanmasında KDV fiyat farkı dahil edilip edilmediğinin, kesin kabul işlemlerinin yapılıp yapılmadığının, sözleşmede işe başlama ve bitiş tarihleri, iş artışı, iş eksilişi gibi kıstasların olup olmadığının idare tarafından teyit edilmesi talep edilmesine rağmen söz konusu hususların teyit edilmediği iddialarına yer verilmiştir.
Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.
5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun “İşyeri, işyerinin bildirilmesi, devri, intikali ve nakli” başlıklı 11’inci maddesinde “İşyeri, sigortalı sayılanların maddî olan ve olmayan unsurlar ile birlikte işlerini yaptıkları yerlerdir.
İşyerinde üretilen mal veya verilen hizmet ile nitelik yönünden bağlılığı bulunan ve aynı yönetim altında örgütlenen işyerine bağlı yerler, dinlenme, çocuk emzirme, yemek, uyku, yıkanma, muayene ve bakım, beden veya meslek eğitimi yerleri, avlu ve büro gibi diğer eklentiler ile araçlar da işyerinden sayılır.
İşveren, örneği Kurumca hazırlanacak işyeri bildirgesini en geç sigortalı çalıştırmaya başladığı tarihte, Kuruma vermekle yükümlüdür. Şirket kuruluşunun ticaret sicili memurluklarına bildirilmesi halinde yapılan bu bildirim Kuruma yapılmış sayılır ve ilgililerce ayrıca işyeri bildirgesi düzenlenmez. Ticaret sicili memurlukları, kendilerine yapılan bu bildirimi en geç on gün içinde Kuruma bildirmek zorundadır.
…
Bu maddede belirtilen yükümlülükleri yerine getirmeyenler hakkında, 102 nci maddenin birinci fıkrasının (b) bendi uyarınca idarî para cezası uygulanır. İdarî para cezası uygulanması, bu yükümlülüklerin yerine getirilmesine engel teşkil etmez.
Alt işveren, asıl işverenin işyerinde çalıştırdığı sigortalıları, işverenle aralarında yaptıkları sözleşmenin ibrazı kaydıyla, Kurumdan alacağı özel bir numara ile asıl işverenin kayıtlı olduğu dosyadan bildirir.
İşyeri bildirgesinin verilmemesi veya geç verilmesi, bu Kanunda belirtilen hak ve yükümlülükleri ortadan kaldırmaz. İşyeri bildirgesinin şekli ve içeriği ile bu maddenin uygulanmasına ilişkin usûl ve esaslar Kurum tarafından çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir.” hükmü,
Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği’nin “Alt işveren ve sigortalıyı geçici olarak devir alanın yükümlülüğü” başlıklı 31’inci maddesinde “(1) Alt işveren, mevzuattan doğan yükümlülüklerini asıl işverene ait işyeri sicil numarasına ilave olarak verilecek üç haneli alt işveren numarası ile asıl işverenin işyeri dosyası üzerinden yerine getirir. Alt işveren adına işyeri dosyası açılmaz…” hükmü yer almaktadır.
Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “İş deneyim belgesi düzenlenemeyen hallerde iş deneyimini gösteren diğer belgeler ve bu belgelerde aranacak kriterler” başlıklı 47’nci maddesinde “(1) Gerçek kişilere veya iş deneyim belgesi düzenlemeye yetkili olmayan her türlü kurum ve kuruluşa bedel içeren tek bir sözleşmeye dayalı olarak gerçekleştirilen işlerde, iş deneyim belgesi düzenlenemez. Bu durumda, bitirilen işlere ilişkin iş deneyiminin belgelendirilmesinde aşağıdaki esaslar uygulanır:
(a) Yurtdışında gerçekleştirilen işler hariç bu madde kapsamında yer alan işlerde; sözleşme ve bu sözleşmenin uygulanmasına ilişkin olarak 213 sayılı Vergi Usul Kanununun ilgili hükümleri çerçevesinde düzenlenen; fatura örnekleri veya bu örneklerin noter, yeminli mali müşavir, serbest muhasebeci mali müşavir veya vergi dairesi onaylı suretleri veya serbest meslek makbuzu nüshaları ya da bu nüshaların noter, yeminli mali müşavir, serbest muhasebeci mali müşavir veya vergi dairesi onaylı suretleri, personel çalıştırılan işlerde ise bu belgelere ek olarak o işe ait sözleşme kapsamında personel çalıştırıldığını gösteren Sosyal Güvenlik Kurumu internet sayfası üzerinden düzenlenmiş ve idarece teyidi yapılabilen belgeler, iş deneyimini gösteren belgelerdir. Aday veya istekli, iş deneyimini gösteren bu belgeleri başvuru veya teklifi kapsamında sunar. Bu maddede belirtilen işler için iş deneyim belgesi düzenlenmiş olsa bile, ihale komisyonunca dikkate alınamaz.
….
(c) Gerçek kişilere veya iş deneyim belgesi düzenlemeye yetkili olmayan kurum ve kuruluşlara gerçekleştirilen işlere ilişkin iş deneyim tutarının tespitinde, diğer belgelerin de bu tutarı doğrulaması şartıyla işin sözleşmesinde yazılı bedeli aşmamak üzere fiilen yapılan iş tutarı dikkate alınır. Sözleşmede iş artışına ilişkin hüküm bulunması durumunda, ayrıca sözleşme tutarının % 10’unu aşmamak üzere tamamlanan iş tutarı da dikkate alınır.
(ç) Sözleşmenin, iş eksilişi yapılarak sona erdirilmesi durumunda, tarafların işin bu şekilde tamamlandığı hususunda anlaştığını gösterir belgenin iş deneyimini gösteren diğer belgelerle birlikte sunulması zorunludur.
(d) İş deneyimini gösteren belgelerin değerlendirilmesinde ilk ilan veya davet tarihinden geriye doğru son beş yıl içinde kabulü gerçekleştirilen işlerde, iş deneyimini gösteren belge tutarı tam olarak dikkate alınır. Kabulü, ihale ve son başvuru tarihi ile ilk ilan veya davet tarihi arasında yapılmış olan işler de bu kapsamda değerlendirilir. Sözleşmede kabul tarihine ilişkin bir düzenleme bulunmuyor ise, iş deneyimini gösteren belgeler kapsamında sunulan faturalardan en son düzenlenen faturanın tarihi kabul tarihi olarak dikkate alınır.
(e) Birim fiyat üzerinden bağıtlanan ve toplam sözleşme tutarı bulunmayan süresi belirli bir sözleşmeye dayalı olarak ve sözleşme süresi içinde gerçekleştirilen işin tutarını gösteren faturalardaki tutarların toplamı, toplam sözleşme tutarı olarak kabul edilir.
(f) İş deneyimini gösteren belgelerin değerlendirilmesinde varsa fiyat farkları ile KDV hariç olarak belirlenen tutarlar dikkate alınır. İş ortaklığı tarafından gerçekleştirilen işlerde, ortakların iş ortaklığındaki hisse oranı esas alınarak iş deneyim tutarı hesaplanır. Ancak ihaleye katılan iş ortaklığının ortakları tarafından ortaklık oranları ve yapısı aynı olmak kaydıyla daha önce kurulmuş olan iş ortaklığının gerçekleştirdiği bir işten elde edilen iş deneyimini gösteren belgelerin sunulması halinde, iş ortaklığının iş deneyim tutarı, ortakların hisse oranlarına bakılmaksızın belge tutarı esas alınarak hesaplanır.
….” hükmü yer almaktadır.
İdari Şartname’nin “İhale konusu işe ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde “2.1. İhale konusu hizmetin;
a) Adı: 2020 Yılı Özel Güvenlik Görevlisi Hizmet Alımı İşi
b) Miktarı ve türü:
13 Kişi ile 12 Ay Süre ile Silahlı (Erkek) Özel Güvenlik Görevlisi Hizmeti alımı.
Ayrıntılı bilgi idari şartnamenin ekinde yer almaktadır.
c) Yapılacağı yer: Mersin Sulama Birliği Kırklarsırtı Mahallesi Devlet Bahçeli Bulvarı Küme Evleri Berdan Barajı No:1 Tarsus/MERSİN
ç) Bu bent boş bırakılmıştır.” düzenlemesi;
İdari Şartname’nin “Mesleki ve teknik yeterliğe ilişkin belgeler ve bu belgelerin taşıması gereken kriterler” başlıklı 7.5’inci maddesinde “7.5.1. İsteklinin teknolojik ürün deneyim belgesi ya da yurt içinde veya yurt dışında kamu veya özel sektörde bedel içeren tek bir sözleşme kapsamında taahhüt edilen ihale konusu iş veya benzer işlere ilişkin olarak;
a) İlk ilan tarihinden geriye doğru son beş yıl içinde kabul işlemleri tamamlanan hizmet alımlarıyla ilgili iş deneyimini gösteren belgeleri veya
b) Devredilen işlerde devir öncesindeki veya sonrasındaki dönemde ilk sözleşme bedelinin en az % 80’inin gerçekleştirilmesi şartıyla, ilk ilan veya davet tarihinden geriye doğru son beş yıl içinde kabul işlemleri tamamlanan hizmet işlerine ilişkin deneyimini gösteren belgeleri, sunması zorunludur. İstekli tarafından teklif edilen bedelin % 25‘den az olmamak üzere, ihale konusu iş veya benzer işlere ait tek sözleşmeye ilişkin iş deneyimini gösteren belgelerin veya teknolojik ürün deneyim belgesinin sunulması gerekir.
İş ortaklığında pilot ortağın, istenen iş deneyim tutarının en az % 70’ini, diğer ortakların her birinin, istenen iş deneyim tutarının en az % 10’unu sağlaması ve diğer ortak veya ortakların iş deneyim tutarı toplamının ise istenen iş deneyim tutarının % 30’undan az olmaması gerekir. Ancak, ihaleye katılan iş ortaklığının ortakları tarafından ortaklık oranları ve yapısı aynı olmak kaydıyla daha önce kurulmuş olan iş ortaklığının gerçekleştirdiği bir işten elde edilen iş deneyimini gösteren belgelerin sunulması halinde, pilot ortak ve diğer ortakların her birinin birinci cümledeki oranlara göre asgari iş deneyim tutarını sağlaması koşulu aranmaz. Konsorsiyumda ise her bir ortağın kendi kısmı için istenen iş deneyim tutarını sağlaması zorunludur. ….” düzenlemesi,
Anılan Şartname’nin 7.6’ncı maddesinde “7.6. Benzer iş olarak kabul edilecek işler aşağıda belirtilmiştir: Daha önce gerçekleştirmiş olduğu Özel Güvenlik Hizmet alımı benzer iş olarak kabul edilecektir.” düzenlemesi yer almaktadır.
Anılan Şartname’nin “Teklif fiyata dahil olan giderler” 25’inci maddesinde “25.1. İhale ve Sözleşmenin uygulanması sırasında ilgili mevzuat gereğince yapılacak ulaşım, sigorta, vergi, resim ve harç giderleri isteklilerce teklif edilecek fiyata dahildir.
25.2. 25.1. maddesinde yer alan gider kalemlerinde artış olması ya da benzeri yeni gider kalemlerinin oluşması hallerinde, teklif edilen fiyatın bu tür artış ya da farkları karşılayacak payı içerdiği kabul edilir. Yüklenici, bu artış ve farkları ileri sürerek herhangi bir hak talebinde bulunamaz.
25.3. Teklif fiyata dahil olan diğer giderler aşağıda belirtilmiştir:
25.3.1. İşin süresi ve personel sayısı dikkate alınarak ilgili mevzuatına göre hesaplanacak işçilik ücreti:
Özel Güvenlik Personeli 13 Kişi x 12 Ay
Özel Güvenlik Personeli resmi tatil Çalışma 12 Kişi x 15,5 gün= 186 gün
25.3.2. Yemek ve yol giderleri: Personelin yol gideri günlük brüt 8,00 TL olarak 1 ayda 26 gün hesaplanacaktır. Personellerin yemek ücreti 1 ayda 26 gün günlük brüt 12,00 tl hesaplanacaktır. Yüklenici, teklif fiyatına personel yemek ve yol giderini dahil edecek ve bordroda gösterecektir. Yol ve Yemek parası nakdi ödenecektir
25.3.3. Malzeme giderleri: Kamu İhale Genel Tebliğinin 79.4.2.23 maddesine göre Özel güvenlik hizmet alımlarında ihale konusu işe ilişkin her türlü güvenlik sistem ve cihazları ile ekipman, alet, edevat, kelepçe, cop, dedektör, telsiz, el feneri, düdük gibi makine ve ekipman maliyetlerinin tamamı, sözleşme ve genel giderler içerisinde yer alan amortisman olarak kabul edileceğinden herhangi bir bedel öngörülmeyecektir. Giyim ayni olarak verilecektir. Verilecek giysiler teknik şartnamede belirtilmiştir. Teklif fiyata dahil edilmeyecektir.Firma tarafından karşılanacaktır.
25.3.4. Bu madde boş bırakılmıştır.
25.4. Sözleşme konusu işin bedelinin ödenmesi aşamasında doğacak Katma Değer Vergisi (KDV), ilgili mevzuatı çerçevesinde İdare tarafından yükleniciye ayrıca ödenir.
25.5. Kısa vadeli sigorta prim oranları belirtilecektir.
Personelin iş kazaları ile meslek hastalıkları sigortası prim oranı için % 2 (Yüzde iki) olarak tespit edilmiştir.” düzenlemesi yer almaktadır.
İdare tarafından ihale dokümanı kapsamında standart formlar klasörü içinde istekli olabileceklere verilen birim fiyat teklif mektubu eki birim fiyat teklif cetvelinin ilgili kısımları aşağıdaki gibi düzenlenmiştir.
İhale kayıt numarası:2019/576703
A1
|
B2
|
Sıra No
|
İş Kaleminin Adı ve Kısa Açıklaması3
|
|
Miktarı
|
Teklif Edilen4Birim Fiyat
|
Tutarı
|
Birimi
|
İşçi sayısı
|
Ay/gün/saat
|
1
|
ÖZEL GÜVENLİK GÖREVLİSİ HİZMET ALIMI İŞİ (13 KİŞİ SİLAHLI (ERKEK) ÖZEL GÜVENLİK HİZMETİ(Brüt asgari ücret)(Brüt asgari ücret)
|
Ay
|
13
|
12
|
|
|
I. ARA TOPLAM(K.D.V Hariç)5
|
|
Sıra No
|
İş Kaleminin Adı ve Kısa Açıklaması6
|
Birimi
|
Miktarı
|
Teklif Edilen4Birim Fiyat
|
Tutarı
|
1
|
ÖZEL GÜVENLİK GÖREVLİSİ HİZMET ALIMI İŞİ (12 KİŞİ SİLAHLI (ERKEK) ÖZEL GÜVENLİK HİZMETİ
|
gün
|
186
|
|
|
II. ARA TOPLAM(K.D.V. Hariç)7
|
|
TOPLAM TUTAR(K.D.V Hariç)
|
|
Başvuruya konu 2020 yılı özel güvenlik görevlisi hizmet alımı işinin, Mersin Sulama Birliği tarafından 04.12.2019 tarihinde açık ihale usulüyle gerçekleştirildiği, ihalede 6 adet ihale dokümanı temin edildiği, şikâyete konu ihaleye 3 istekli tarafından teklif sunulduğu,
İdarece yapılan teklif değerlendirmesi sonucunda Bordo Savunma ve Güvenlik Hiz. San. Tic. Ltd. Şti. ve Mersin İmaj Özel Güv. Eğit. ve Kor. Hizm. San. Tic. Ltd. Şti.nin teklif ettiği bedeller eşit olduğundan EKAP üzerinden puanlama yapıldığı,
05.12. 2019 tarihli ihale komisyonu kararı ile 3 puan alarak Bordo Savunma ve Güvenlik Hiz. San. Tic. Ltd. Şti.nin ekonomik açıdan en avantajlı teklif sahibi, 2 puan alarak başvuru sahibi Mersin İmaj Özel Güv. Eğit. ve Kor. Hizm. San. Tic. Ltd. Şti.nin ise ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi olarak belirlendiği anlaşılmıştır.
Başvuru sahibi tarafından verilen itirazen şikayet dilekçesinden özetle, ihale üzerinde bırakılan isteklinin sunduğu iş deneyim belgesini gösteren belgelerin mevzuata uygun düzenlenmediği ve asgari iş deneyim tutarını karşılamadığı iddia edilmektedir.
Öncelikle belirtmek gerekir ki, anılan istekli tarafından iş deneyimini tevsik etmek üzere kamu kurum ve kuruluşlarına gerçekleştirilen işlere ilişkin belge düzenlemeye yetkili kurum ve kuruluşlar tarafından düzenlenmiş bir “iş bitirme belgesi” sunulmadığı dolayısıyla itirazen şikayet dilekçesinde yer alan iş bitirme belgesine özgülenen iddialarının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.
İhale üzerinde bırakılan istekli tarafından teklif dosyasında 23.02.2018 tarihinde Mersu Özel Sağlık Hizmetleri Hastanesi San. ve Tic. Ltd. Şti ile “özel güvenlik hizmet alımı” işine ilişkin olarak imzalanmış olan ve işin başlama tarihinin 07.03.2018, bitiş tarihinin 31.10.2019 olarak belirtildiği sözleşmenin, söz konusu sözleşmenin uygulanmasına ilişkin olarak 31.03.2018 – 31.10.2019 tarihleri arasında Bordo Savunma ve Güvenlik Hiz. San. Tic. Ltd. Şti. tarafından Mersu Özel Sağlık Hizmetleri Hastanesi San. ve Tic. Ltd. Şti.ye yönelik düzenlenmiş, SMMM tarafından TÜRMOB kaşesi ile kaşelenerek imzalanmış, KDV hariç toplam 166.162,91 TL tutarında 21 adet fatura suretinin, 2018/3 – 2019/10 dönemleri arasına ait oldukları belirtilen SGK tahakkuk belgelerinin ve SGK sigortalı hizmet listesi belgelerinin sunulduğu görülmüştür.
Anılan sözleşmenin “Taraflara ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde Mersu Özel Sağlık Hizmetleri Hastanesi San. ve Tic. Ltd. Şti.nin adresi olarak “İhsaniye Mah. Sait çiftçi Cad. No:32/A Akdeniz/Mersin”, Bordo Savunma ve Güvenlik Hiz. San. Tic. Ltd. Şti.nin adresi olarak “Barış Mah. 4515 Sokak Erdoğan Apt. 2/3 Akdeniz/Mersin” bilgilerine yer verildiği görülmüştür.
Ayrıca “Sözleşmenin türü ve bedeli” başlıklı 5’inci maddesinde işin KDV hariç toplam bedel üzerinden 166.162,91 TL olduğu belirtilmiş olup “Sözleşmede bulunmayan işlere ait birim fiyat tespiti” başlıklı 17’nci maddesinden çalıştırılacak olan personel sayısının minimum 3 kişi olduğu anlaşılmaktadır. “Sözleşme kapsamında yaptırılabilecek ilave işler, iş eksilişi ve işin tasfiyesi” başlıklı 12’nci maddesinde ise “Sözleşme kapsamında yaptırılabilecek ilave işler, iş eksilişi ve işin tasfiyesine ilişkin hususlarda Hizmet İşleri Genel Şartnamesi hükümleri uygulanır” şeklinde düzenlemenin yer aldığı görülmüştür.
İhale üzerinde bırakılan Bordo Savunma ve Güvenlik Hiz. San. Tic. Ltd. Şti.nin sunduğu teklif fiyatının 627.166,20 TL olduğu görülmüştür. Bu teklife karşılık olarak İdari Şartname’nin 7.5’inci maddesi gereğince iş ortaklığı tarafından teklif bedelinin en az %25’i olan 156.791,55 TL tutarında iş deneyimine sahip olması gerektiği anlaşılmıştır. Bu itibarla anılan istekli tarafından sunulan sözleşme ve bununla uyumlu olarak faturaların toplam tutarının 166.162,91 TL olduğu tespit edildiğinden başvuru konusu ihalede sağlaması gereken asgari iş deneyim tutarının (156.791,55) karşılandığı anlaşılmıştır.
İstekli tarafından sözleşme ve faturalara ek olarak sunulan SGK tahakkuk fişi ile sigortalı hizmet listeleri incelendiğinde ise, iş yeri adresinin faturalarda yer alan ve sözleşmenin işvereni sıfatını taşıyan Mersu Özel Sağlık Hizmetleri Hastanesi San. ve Tic. Ltd. Şti. adresi ile aynı olduğu, SGK tahakkuk belgelerinde yer alan dönemlerin, faturaların kesim tarihleri ile işe başlama-işi bitirme tarihleriyle uyumlu olduğu ve sözleşme kapsamında işin yapıldığı yerin iş yeri olarak SGK kayıtlarında iş yeri sicil numarası ile kayıt olduğu görülmüştür.
Ayrıca yukarıda aktarılan mevzuat hükümlerinden iş deneyim belgesi düzenlenmeyen hallerde iş deneyimini tevsiken istekliler tarafından sözleşme ve fatura örnekleri veya bu örneklerin ilgililerce onaylı suretleri, personel çalıştırılan işlerde ise bu belgelere ek olarak o işe ait sözleşme kapsamında personel çalıştırıldığını gösteren Sosyal Güvenlik Kurumu internet sayfası üzerinden düzenlenmiş ve idarece teyidi yapılabilen belgelerin sunulmasının zorunlu olduğu, bunların dışında başka herhangi bir belgenin sunulmasının gerekmediği anlaşılmaktadır.
Diğer taraftan başvuru sahibi tarafından verilen itirazen şikayet dilekçesinde ihale üzerinde bırakılan isteklinin iş deneyimini tevsik etmek için sunduğu belgelerin araştırılması/teyit edilmesi gerektiği de belirtilmiş olup, yukarıda aktarıldığı üzere özel sektöre taahhüt edilen işlere ilişkin düzenlenmiş söz konusu belgelerin Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 47’nci maddesine uygun şekilde sunulduğu, belgedeki bilgilerin birbiriyle uyumlu olduğu, belgeler üzerinde tereddüt yaratacak herhangi bir durum tespit edilmediğinden idarece tarafından herhangi bir araştırma yapılmasına gerek duyulmadığı anlaşılmıştır. Dolayısıyla başvuru sahibi tarafından iddialarını destekleyici herhangi bir somut bilgi ve belgenin de başvuru kapsamında sunulmadığı hususları bir arada değerlendirildiğinde başvuru sahibinin söz konusu iddialarının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.
Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,
Anılan Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (c) bendi gereğince itirazen şikâyet başvurusunun reddine,
|