İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, tekliflerinin aşırı düşük teklif açıklamaları kapsamında sunulan fiyat tekliflerinde yer alan fiyatların düşük olması nedeniyle işi yapabilme kabiliyeti olmadığı gerekçesiyle reddedildiği, idare tarafından aşırı düşük teklif açıklamalarının mevzuata aykırı şekilde değerlendirildiği, idarenin yetkisinin proforma fatura ve fiyat teklifleri arasında bir uyumsuzluk olup olmadığı ve proforma faturaların uygun olup olmadığını denetlemek olduğu, tekliflerinin bu şekilde değerlendirme dışı bırakılmasının idarenin görevi ve yetkisi dahilinde olmadığı, idarenin inceleme yetkisinin istekliler tarafından sunulan açıklamaların usulüne uygun tevsikiyle sınırlı olduğu, sunulan aşırı düşük teklif açıklamasında hukuken herhangi bir eksiklik olmamasına rağmen idare tarafından tekliflerinin değerlendirme dışı bırakıldığı, sunulan açıklamalarda idarece tereddüt yaşanması durumunda Ek-O.6 satış tutarı tespit tutanağının istenebileceği ve idare tarafından bu belgeler istenilmeden idarenin yetkisini aşar şekilde karar verildiği, teklif tutarının ihaledeki en avantajlı teklif olduğu, tekliflerinin reddedilmesinin kamu zararına yol açacağı ve tekliflerinin değerlendirmeye alınarak ihalenin kendileri üzerine bırakılması gerektiği iddialarına yer verilmiştir.
KİK KARARINDA;
İdarelerce aşırı düşük teklif sorgulama amacının, idarenin yaklaşık maliyeti ve diğer isteklilere göre teklif fiyatı düşük olan istekliler tarafından teklif edilen tutar ile işin gerçekleştirilip gerçekleştirilemeyeceğinin tespiti olduğu, bu çerçevede idare tarafından açıklanması istenen iş kalemleri ile açıklanması istenen analiz girdileri ve açıklanması istenmeyen analiz girdilerinin belirlenerek sınır değerin altında kalan isteklilerden aşırı düşük teklif açıklaması istenilmesi, istekliler tarafından da açıklanması istenilen iş kalemleri ve analiz girdilerine ait birim fiyatların tevsik edilmesi gerekmektedir.
Yukarıda yer verilen mevzuat hükümleri ve Tebliğ açıklamaları uyarınca, kamu ihale mevzuatı kapsamında gerçekleştirilen yapım işi ihalelerinde aşırı düşük teklif açıklamalarının idarelerce ne şekilde değerlendirileceği ve istekliler tarafından aşırı düşük teklif açıklamalarının hangi yöntemlerle sunulabileceğinin açıkça belirtildiği, üçüncü kişilerden alınan fiyat teklifleri ile de aşırı düşük teklif açıklamasının yapılabileceği anlaşılmaktadır.
Aşırı düşük teklif açıklaması kapsamında sunulan fiyat tekliflerinde yer alan birim fiyatların yaklaşık maliyetteki birim fiyatlarla ve rayiçlerle birebir örtüşmesi beklenmemektedir. Diğer taraftan 4735 sayılı Kanun’un 20’nci maddesinde ihale konusu işin ihale dokümanına uygun şekilde gerçekleştirilmemesi durumunda idarenin sözleşmeyi feshedebileceği ve genel hükümler uyarınca uğramış olduğu zararı tazmin ettirebileceği hüküm altına alınmıştır.
İdare tarafından bahse konu fiyat teklifleri için mevzuatta öngörülen kurallar çerçevesinde tespit ve değerlendirme yapılabileceği, sunulan fiyat teklifleri ile ilgili tereddüt duyulması halinde gerekli inceleme ve araştırmanın yapılabileceği, ancak somut durumda idare tarafından bu yönleriyle herhangi bir tespit ya da değerlendirme yapılmaksızın sadece fiyatların yaklaşık maliyete ve güncel rayiçlere göre düşüklüğü gerekçe gösterilerek aşırı düşük teklif açıklamasının reddedilmesinde mevzuata uyarlık bulunmadığı anlaşılmıştır.
Bu itibarla idare tarafından başvuru sahibi tarafından aşırı düşük teklif açıklaması kapsamında sunulan fiyat tekliflerinde yer alan birim fiyatların yaklaşık maliyete göre çok düşük olduğu gerekçesiyle anılan isteklinin teklifinin reddedilmemesi gerektiği sonucuna varılmıştır.
Şeklinde değerlendirme yapılmıştır.